Zhiyun WEEBILL LAB

Servis Zhiyun

Servis BeoDigital je jedini sertifikovani servis za Zhiyun stabilizatore u Srbiji i regionu. Naš serviser je uspešno završio obuku u fabrici Zhiyun, Guilin Kina 5.5.2018 godine. Nakon toga smo dobili certifikat o završenom treningu i u direktnoj smo komunikaciji sa fabrikom oko nabavke delova , opreme, softwera kao i rešavanja svih aktuelnih problema kod svih modela Zhiyun stabilizatora. Kod nas možete popraviti Vaš Zhiyun najkvalitetnije, najbrže i sa novim originalnim delovima.

Najčešći kvarovi na Zhiyun gimbalima i servis.

Osećaj vibracija u ručki kada je gimbal uključen.

Ovaj problem se najčešće javlja zbog neadekvatne mehaničke kalibracije gimbala nakon montaže fotoaparata ili zbog neadekvatnog podešavanja jačine motora koja ne odgovara samoj težini montiranog fotoaparata.

Mehnička kalibracija gimbala

Pre dolaska na servis proverite prvo da li ste dobro uradili mehaničku kalibraciju na samom Zhiyun gimbalu. Najlakša provera se radi tako što postavite isključen gimbal na tronožac koji ste dobili pri kupovini i spustite ga na ravnu podlogu. Zatim dok je fotoaparat montiran sa svom potrebnom dodatnom opremom, postavite da objektiv fotoaparata gleda ispred Vas. Kada sklonite ruke sa fototoaparata on ne sme da se pomera ni na jednu stranu, gore, dole, levo ili desno. Takođe kada zatim okrenete objektiv fotoaparata da gleda na gore i pustite ga, ne sme sam da se pomera ni na jednu stranu.

Podešavanje na nosaču fotoaparata i klizaču kod X motora

Kada okrenete fotoaparat ka napred i počne da pada ili se podiže onda je potrebno uraditi podešavanja na samom nosaču-klizaču ispod fotoaparata.

Ukoliko fotoaparat dok je okrenut na gore počne da pada potrebno je uraditi mehaničko podešavanje na nosaču pored prvog gornjeg X motora.

Podešavanja na klizaču kod Y motora

Ukoliko fotoaparat pada levo ili desno po X osi onda je potrebno uraditi mehanička podešavanja na srednjem Y motoru dok ne ostane u vodoravnom položaju.

Podešavanje na klizaču kod Z motora

Poslednje podešavanje je na donjem Z motoru i to se radi tako da uhvatite sklopljeni tronožac i spustite stabilizator na sto tako da Vam objektiv fotoaparata gleda na levu stranu a srednji Y motor ostane sa desne strane. Kada u takvom položaju pokušate da podignete stabilizator na ravno na gore Y motor bi trebalo da se istovremeno podiže sa fotoaparatom. Ukoliko se Y motor podigne pre fotoaparata ili kasni potrebno je da uradite mehaničko podešavanje na donjem Z motoru do same drške.

Podešavanje snage motora veoma bitno za rešavanje vibracija

Dobra mehanička kalibracija utiče i na samu potrošnju baterija jer motori rade sa najmanjom snagom. Takođe je veoma bitno da ste podesili snagu motora koja odgovara težini montiranog fotoaparata na gimbal. Ukoliko ste na primer stavili snagu motora na HIGH a fotoaparat je lagan onda ćete takođe osetiti vibracije u ručki dok je stabilizator uključen. Ukoliko ste sve navedeno gore ispravno uradili a i dalje osećate da gimbal vibrira onda je najverovatnije neispravan neki od motora ili žiroskop i potrebno je da donesete stabilizator na servis.

Baterije se brzo troše.

Ovaj problem se javlja najčešće iz istih razloga kao i u prethodno navedenom problemu kada gimbal vibrira, odnosno kada nije pravilno mehanički podešen.

Dok je uključen, stabilizator odjednom ode u stand by mod, isključe se svi motori a led idikator i dalje radi.

Ukoliko je stabilizator nov i imate ovakav problem onda najverovatnije niste dobro uradili mehaničku kalibraciju na sva 3 motora. Ako ste sigurni da ste prethodno dobro uradili onda je najverovatnije problem u komunikaciji sa nekim od motora. Takođe je moguće da gimbal prepoznaje preopterećenje i odlazi u takozvani SAFE MODE. Uzrok je neki od neispravnih motora, drajverskih ploča ili samih kontaktnih fleksibilnih vodova. U tom slučaju je potrebno da donesete gimbal na besplatan pregled. Tek nakon pregleda Vam možemo reći tačan uzrok kao i koliko bi bio ukupan iznos popravke.

Ne stabiliše dobro, odnosno kao da zastajkuje – poskoči slika povremeno pri pomeranju stabilizatora.

Uzrok je najverovatnije u nekom ležaja motora. U zavisnosti da li se zastajkivanje dešava na snimu gore dole onda je najverovatnije neispravan gornji X motor. Ukoliko se na snimku primeti da slika poskoči po horizontu, najverovatnije je problem u ležaju srednjeg Y motora. Takođe ukoliko je problem pri pomeranju levo desno, problem je u donjem Z motoru. Svi navedeni problemi u ovom slučaju se rešavaju zamenom neispravnog motora. Nov motor dolzi sa sa kompletnom drajverskom pločom kalibrisanom za taj motor.

Pri uključivanju na ekranu ispiše UPGRADE , zatim X i gimbal više ne radi.

Ovaj problem se najčešće javlja kada je neispravan elektronski žiroskop, odnosno izgubi komunikaciju sa upravljačkom jedinicom. Događa se kada gimbal pretrpi udarac ili bude poliven nekom tečnošću. Servis se rešava zamenom upravljačke jedinice sa žiroskopom i ponovnom kalibracijom. Takođe u poslednje vreme se ovaj problem javljao sa modelom Zhiyun WEEBILL LAB. Nakon pokušaja osvežavanja upravljačkog programa preko mobilne aplikacije gimbal blokira. Za ovaj problem fabrika još uvek nema adekvatno rešenje jer je problem u upravljačkoj jedinici na samom gimbalu. Kod nas se ovakav problem rešava zamenom upravljačke jedinice i kalibraciji gimbala.

Ne može da se uključi, nema napajanja.

Proverite još jednom da li su baterije u Zhiyun gimbalu napunjene. Problem može biti u napojnoj jedinici ili samoj upravljačkoj jedinici. Takođe se dešava da neki od motora pregori i blokira komunikaciju u celom gimbalu. U ovakvim slučajevima bez tačne dijagnostike u našem servisu Vam ne možemo reći šta je tačno uzrok problema.

Ukoliko Vam je potrebno korisničko uputsvo ili upravljački program za starije modele Zhiyun možete potražiti i direktno na sajtu Zhiyun-Tech.

Takođe za sve probleme koje nismo naveli, možete nas kontaktirati. Servis BeoDigital će se potruditi da reši svaki problem sa Vašim Zhiyun stabilizatorom.

Facebook794
Facebook
Instagram279