Servis fotoaparta DSLR

Servis fotoaparata

Popravka fotoaparata Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Fujifilm, Pentax, Olympus, Leica.

Beodigital je specijalizovan servis za sve poznate marke (Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Fujifilm, Olympus i dr.) i modele digitalnih fotoaparata, kako malih kompakt ili prosumer tako i poluprofesionalnih i profesionalnih DSLR (Digital Single Lens Reflex) ili MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera). Naš serviser je završio profesinalne obuke za Canon, Sony i Panasonic modele u Evropskim servisnim centrima i poseduje odgovarajuće sertifikate. Takođe pored navedenih marki fotoaparata servisiramo i Nikon, Fujifilm, Pentax, Olympus, Leica i dr.

U našem servisu ćete dobiti maksimalno profesionalnu i brzu uslugu. Trudimo se da rešimo svaki problem koji postoji sa digitalnim fotoaparatima.

Problemi na prosumer i kompakt fotoaparatima.

Digitalni fotoaparat je elektro mehanički uređaj tako kvarovi mogu biti kako mehanički tako i elektronski. Mehanički kvarovi se najčešće odnose na kvarove sa objektivima kod malih kompakt ili prosumer fotoaparata nastalih usled pada, udarca ili ulaska stranih elemenata (peska, prašine…). Dolazi do oštećenja prstenova, vođica ili nosača koji su izrađeni od plastike i kao takvi osetljivi na jake potrese. Takođe postoje problemi sa fleksibilnim konekcijama u samom objektivu koje se vremenom od rada potroše i budu u prekidu. Tada ih je potrebno zameniti novim nakon.

Servis objektiva kod kompakt ili prosumer fotoaparata se odnosi na rastavljanje celog objektiva u najsitnije delove, kompletno detaljno očisti i podmaže svaki element po fabričkim specifikacijama tako da mehanički sve klizi lagano i bez otpora. Takođe se očisti kompletna optika i proveri rad svakog mehaničkog elementa, uključujući i stabilizaciju, iris ili fokus mehanizam, motori i drugo. Nakon popravke ili zamene oštećenih delova, objektiv pažljivo sklapamo i zatim radimo neophodna podešavanja u skladu sa elementom koji je promenjen da bi Vaš fotoaparat funkcionisao po fabričkim specifikacijama.

Servis kvarova kod Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic, Pentax i Olympus DSLR i mirrorless fotoaparata.

Kod DSLR fotoaparata to su problemi sa mehanizmom za podizanje zavesica, ogledala ili otvaranja blende kod Nikon ili Pentax fotoaparata gde se blenda otvara mehanički preko tela. Takođe tu su problemi i sa stabilizacijama na telu kod Sony, Panasonic ili Fujifilm fotoaparata gde je stabilizacija integrisana u samom telu. Kod Canon i Nikon fotoaparata stabilizacija se nalazi u objektivima. Na DSLR fotoaparatima mehanički kvarovi se dešavaju prilikom samog korišćenja neobavezno da li je fotoaparat pretrpeo nekakav udarac. Svaki problem rešavamo zamenom oštećenih delova sa novim originalnim delovima ili ukoliko je nemoguće ili neisplativo zameniti određeni deo, rešavamo ga efikasnom popravkom na šta takođe dajemo garanciju.

Servis zavesica, zamena sečiva ili kompletnog mehanizma

Fotoaparat prijavljuje “Press shutter release button again” kod Nikon DSLR fotoaparata. Takođe greška “ERROR 01”, “ERROR 99” ili “ERROR 20” kod Canon DSLR fotoaparata. Najčešće su problemi vezani za mehaničke zavesice koje spadaju u takozvani potrošni materijal. Sama sečiva zavesica su tanka, zanitovana klizačima za nosače . Od rada se dešava da upravo te nitne puknu, sečivo ispadne iz ležišta. Zatim u sledećem koraku otvaranja ili zatvaranja upadne u ostatak mehanizma i polomi ili iskrivi druga sečiva.

Pri kvaru sa sečivima zavesica kod nekih modela DSLR fotoaparata, dešava se da pokidano sečivo i ogrebe low pass filter. On se nalazi ispred CMOS senzora a samim tim napravi i još veći problem. Ovo se dešava najčešće kod Nikon DSLR fotoaparata gde su zavesice veoma blizu CMOS-a. Takve ogrebotine se ne mogu otkloniti već se mora promeniti low pass filter. Kod nekih modela gde taj filter ne postoji kao rezervni deo, menja se ceo CMOS senzor.

Ogrebotine na low pass filteru nastaju i pri nestručnom čiščenju CMOS senzora. Rezultat su vidljive tamne fleke na fotografijama naročito na manjim otvorima blende. Postoje dva načina popravke zavesica kod DSLR i mirrorless fotoaparata. Servis se svodi se na zamenu oba para sečiva ukoliko je moguće. Ukoliko nije isporučivo sečivo, menja se u kompletu sa mehanizmom za otvaranje, motorom i senzorima.

Mehanizam za podizanje ogledala

Drugi problemi sa mehanizmima na DSLR fotoaparatima su mehanizam za podizanje ogledala. Dešava se da se neko od ogledala, (najčešće veliko prednje ogledalo) odlepi sa nosača. Dešava se slome sami nosači ogledala. Najčešći problemi su vezani za motore koji podižu ogledala, reduktore ili druge delove u mehanizmu. Oni su izrađeni najčešće od plastike i kao takvi su podložni pojačanom habanju i pucanju. Postoje i problemi sa drajverskim elektronskim kolima koji napajaju motore i senzore koje takođe uspešno rešavamo.

Mehanizam za zatvaranje otvora blende na objektivu

Sledeći problemi su vezani za mehanizme za zatvaranje blende, a najčešće kod Nikon i Pentax DSLR fotoaparata. Do ovakvih kvarova dolazi zbog pucanja opruga, reduktora, motora ili senzora na mehanizmu. Ovaj mehanizam je i najkompleksniji jer zahteva posebnu preciznost u servisiranju.

Servis elektronskih kola i konekcijama kod DSLR i digitalnih fotoaparata.

Kvarovi na elektronici se najčešće odnose na kvarove u napojnim kolima, drajverima motora, USB ili HDMI konekcijama. Takođe postoje problemi sa ugrađenim blic modulima (lampama, kolima za punjenje blica i sinhronizaciju, kolima za okidanje blica). Dešavaju se i pucanja ili kidanja fleksibilnih konekcija prilikom udarca ili padova fotoaprata.

Takođe se lome i konektori a ponekad i štampane veze na elektronskim pločama. U popravke spadaju i zamena tastera za okidanje, funkcijskih tastera, rotacionih enkodera, selektora i prekidača. Svi vremenom oksidiraju ili se potroše sami metalni kontakti u elementu. Ponekad dolazi i do ulaska vlage ili neke tečnosti (voda i sl.). U takvom slučaju je potrebno što hitnije intervenisati. Rastaviti kompletan fotoaparat u najsitnije delove i svaki deo posebno očistiti i osušiti. Prilikom samog sklapanja fotoaparata se mikroskopski proverava svaki element na tragove od korozije. Ukoliko je moguće ti tragovi se otklanjaju. Svaki element gde nije moguće otkloniti koroziju ili gde je korozija već napravila oštećenja bitna za rad fotoaparata, menjamo novim elementom.

Testiranje i garancija 6 meseci.

Svaki servis fototaparata zahteva temeljno testiranje svih funkcija. Tek kada smo sigurni da je sve u redu, obaveštavamo vlasnika o završenoj popravci. Pri preuzimanju fotoaparata izdajemo račun koji je ujedno i validna garancija na urađenu popravku u trajanju od 6 meseci.

Kontaktirajte nas za servis fotoaparata putem telefona, email-a ili kontakt forme.

Facebook794
Facebook
Instagram279